Dåliga böcker - Lista
- Diana Ramkvist
- 25 okt. 2022
- 2 min läsning
Det ges ut fler böcker än någonsin. Dessutom på diverse plattformar. Jag själv älskar känslan av att hålla i en bok, låta ögonen röra sig över sidorna och ta del av en annan värld. Men så finns det dåliga böcker där man fastnar, har svårt att komma vidare och man hakar upp sig på onödiga detaljer. Där handlingarna gör att man bara känner sig besviken eller till och med blir lite arg.

Ni förstår säkert jag menar. De där dåliga böckerna där man känner sig lättad när man slagit ihop pärmarna. Här nedan tänker jag inte bjuda på en lista dåliga böcker (smaken är som baken) utan innehåll som kan göra en bok mindre läsvärd.
Topp 5 dåliga innehåll i böcker (utan inbördes ordning).
1. Ingen miljöbeskrivning.
Att läsa en bok där man slarvar med miljöbeskrivning eller glömt den gör att man inte kan se framför sig vart man är. Genom att missa det missar man också att ta med läsaren på en resa. Att vara i en stad säger inte mycket. Men att vara i en stad där det bubblar av liv och rörelse, trafik mellan höga byggnader och en stor hamn vars kranar syns över hela stan, då känner man sig med ens som en del av berättelsen.
2. Dålig research. Finns nog inget så tråkigt när man uppenbart ser att författaren gjort dålig research. Jag har till exempel dålig kunskap om hur polisen jobbar. Men kan författaren ändå ge känslan av att så skulle det nog kunna gå till så blir det trovärdigt ändå. Men när man läser en bok och genast känner att, nej du gubbe lille det där går jag inte på, ja då tappar man intresset direkt.
3. Överdriven miljöbeskrivning. Som jag sa i punkt ett så bör man ha miljöbeskrivning. Men miljöbeskrivningen ska inte vara så utförlig att den tar över själva historien och karaktärerna hamnar i skymundan. Man ska inte behöva läsa miljöbeskrivningar sida upp och sida ner, då blir man lätt uttråkad. Ibland vill man bara komma vidare i historien.
4. Missa saker i handlingen. Hur tråkigt och förvirrande är det inte när man läst att en person lämnat rummet för att sen sitta kvar och sen helt plötsligt faktiskt komma in i rummet igen. I det här fallet tror jag inte författaren glömt att personen lämnat rummet utan en förväxling av namn. Men ändå en miss.
5. Ingen gestaltning. När man läser en konversation och personerna sa det surt eller sa det argt eller sa det glatt blir det rätt trist läsning. Man vill se framför sig oss personen mimik och kroppsrörelser. Vi vill se och känna liv i karaktärerna. Inte bara en stel opersonlig figur som det annars kan bli.
Bubblare: Fel tempus, massa stavfel, dålig språk, tunn handling, orealistisk berättelse, missvisade boktitel och så vidare.
Som ni förstår så är det inte bara att skriva en bok. Det vet jag nu. Det är mycket du bör hålla reda på för att få ihop en bra historia. Boken jag nu så stolt skrivit klart känns inte riktigt genomarbetad än. Kanske jag började skicka den till förlag alldeles för tidigt. Vem vet...
Nu får ni alla ha fortsatt bra dag. Tack för att ni tog er tid. Ta hand om er och varandra.
Comments