top of page

Hur man skriver en bok - Lista

Det är bara att börja skriva... nja kanske inte riktigt. I alla fall inte för mig. Det är en del saker jag vill ha klart innan. För att skriva en bok är som en semesterresa. Från det du vet vart du ska åka, till förberedandet, packandet, till man kommer fram och checkar in, hur man njuter för ett ögonblick och för att sen komma hem igen med ett ljuvligt minne, det vill säga en helt färdigskriven bok.



Nu när jag skrivit tre böcker (en färdig och två på redigerarstadiet) så har jag lärt mig en del. Det tänkte jag dela med mig av idag i listan här nedanför.


Topp fem steg i hur man skriver en bok.


1. Få en idé. Först måste man ha en idé, det säger sig självt. Det bäste vore om det också, till på köpet, vore en bra idé. Fast det får man sällan veta förrän första utkastet är klart. Men var man kan hämta sina idéer ifrån är olika... Det kan vara en scen ur en film eller teve-serie, från ett spel, från nyheterna, en spännande dokumentär eller från ett par rader ur din favoritbok. Sen kan man ställa många frågor kring sin idé och därmed utvecklas den.


2. Låta idén mogna. Man måste låta idén få mogna, ungefär som en frukt. Utvecklas, ge näring, växa och få färg. Få till alla karaktärerna. Vem är protagonist och vem är antagonist. Få till biroller och en eller flera sidekicks. Hur ska historien börja och hur ska den sluta. Alla sidohistorier. Till och med sätta sig ner och bestämma på förhand (som jag gjorde med min ungdomsbok) vad varje kapitel ska handla om.


3. Börja skriva. Nu är det bara att börja skriva. Låta historien växa fram sida efter sida. Men oavsett hur mycket du planerat innan eller ej så det är här saker kan hända. Man inse att att plotten kanske inte riktigt håller. Antagonisten känns fel. Namnen på vissa karaktärer känns vissna. Tidslinjen är osynkad.

Men än så länge finns det tid gott om tid att rätta.


4. Redigera. När man skrivit klart sin bok kommer den största och jobbigaste biten, nämligen att redigera. Men inte förrän man kanske låtit boken vila lite. För iland behöver man lite distans till det man just skrivit för att kunna göra en så bra redigering som bara går. Sen rättar man och redigerar man så många gånger som boken kräver. Ibland kräver den tre fyra gångers genomgång. Ibland mer och ibland mindre. Men en sak är säker, det är det här som är den jobbigaste och ibland också den motigaste delen av skrivandet.


5. Skicka in till förlag. När du till slut känner dig färdig med din bok så är det dags att skriva ett trevligt och lockande följebrev. Sen ska man hitta ett lämpligt bokförlag som ger ut den typ av bok du just skrivit. När man sen skickat in boken så är det bara att börja vänta.


Bubblare: Jag brukar också bestämma mig, i ett tidigt stadie, för hur många kapitel min bok ska ha och hur långt varje kapitel ska vara. Därmed vet jag också hur många ord min bok ska innehålla. Sen bestämmer jag också oftast vad boken ska heta.


Nu så får ni ha en fortsatt bra dag. Tack för att ni tog er tid. Ta nu hand om er. Kram.

Comments


Tack för att just du tittar förbi. Välkommen!

Här kan ni läsa mina om mig, mitt skrivande, om mina tankar och lite granna från min vardag och om min dröm om min strävan att bli utgiven författare. 

Än en gång välkommen. 

Missa inga inlägg!

Tack för visat intresse.

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Kontakta mig.

© 2023 by Turning Heads. Proudly created with Wix.com

bottom of page