top of page

Intressanta folkslag - Lista

  • Skribentens bild: Diana Ramkvist
    Diana Ramkvist
  • 4 okt. 2022
  • 3 min läsning

Ända sen den första människan satte sin fot här på vår planet har det funnits ett antal olika civilisationer. Vissa mer intressanta än andra. Olika folkslag som har skapat fängslande historier och mer eller mindre satt oförglömliga avtryck i vår historia. Och som aspirerande författare har jag länge haft en dröm om att få skriva en fantasy där jag använder mig av dessa som inspiration.



Det sägs att en bra lögn håller sig nära sanningen. En bra fantasybok inspireras av verkligheten. I alla fall, om jag nu skulle kunna fantisera ihop en hel värld med folkslag och deras länder så skulle jag inspireras av dessa. Här kommer min lista på intressanta folkslag som jag drömmer om att få inspireras av till min fantasybok.


Top 5 intressanta folkslag (utan inbördes ordning):


1. Forna Egypten. Och då i synnerhet 18e dynastin med storheter som till exempel Hatshepsut, Akhenaton, Nefetriti och Tutankhamon. Ja och så vidare. Tänk vilka historier man skulle kunna få ihop med den historia som nu grävts fram ur sanden. Inte bara folkslaget utan även deras byggnader. Dessutom hade de otroligt spännande gudar att inspireras av.


2. Vikingar. Eller nordmän som de egentligen ska kallas. De trodde på spännande gudar, de var krigiska, de var handelsresande, de var bönder och de var utforskare. Alltid nyfikna och hungriga på nytt. Här skulle man lätt inspireras av, inte bara folkslaget, utan även deras gudar. Med dessa som huvudperson är det bara fantasin som kan sätta stopp.


3. Mayariket. Ett mytomspunnet folk som levde i dagens Sydamerika. Ett folkslag man inte trodde var så utbrett. Men med ny teknik har man hittat att deras städer var långt större, hade många flera invånare och förmodligen mer utvecklade än man ens kunde drömma om. Och inspirationen stannar inte där utan man kan också utnyttja den fantastiska natur de bodde i men också hur de byggde sina städer.


4. Forna Mongoliet. Ett hästridande nomadfolk som en gång var ett krigiskt folk. Den mest kända måste nog ändå vara Djingis Kahn. Han som statade livet som en fattig grabb med ensamstående mamma men slutade som en mäktig krigsherre. En krigsherre som vågade ta sig an, bland annat Kina. Kan ni tänka er vilket inspiration han och hans folk skulle kunna ge.


5. Samer. Vår egen urbefolkning som vi delar med Norge, Finland och Ryssland. Där forskare än idag tvistar om deras ursprung. Men som författare kan man gå efter det som känns bäst av det man tror sig veta idag. Låta detta naturfolk envist ta sig an en natur ingen annan vågat innan. Som är fiskare, djurhållare och samlare. Som är, trots sin brist på längd, inga man vågar bråka med.


Bubblare. Aborigner, Maorierna, Nubier, Fenicier, Romare, Kelter, Nordamerikanska indianer, Inka, Aztek, Tsarryssland, Atlantis och så vidare.


Med mycket 'forskning' och god fantasi ska det inte vara några problem att skriva en fantasy om man har så här mycket historia att inspireras av. Och som jag nämnde ovan, en bra fantasybok inspireras av det som finns och som funnits. Den historien, hur påhittad den än må vara, skulle kännas mer trovärdig. Sen kan man också med fördel inspireras av mytologier så som gudar, halvgudar, hjältar, alver, dvärgar, jättar, tomtar och troll. Eller vad sägs om bibeln med sina historier. Som sagt, bara ens egen fantasi kan sätta gränser.


Nu får ni alla ha n fortsatt bra dag. Tack för att ni tog er tid. Ta nu hand om er och om varandra.

Comentários


Tack för att just du tittar förbi. Välkommen!

Här kan ni läsa mina om mig, mitt skrivande, om mina tankar och lite granna från min vardag och om min dröm om min strävan att bli utgiven författare. 

Än en gång välkommen. 

Missa inga inlägg!

Tack för visat intresse.

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Kontakta mig.

© 2023 by Turning Heads. Proudly created with Wix.com

bottom of page