top of page

Råd som jag fick - Lista

När man som etablerad författare sitter i teve-rutan och pratar om hur det är att vara författare får man inte glömma bort de som drömmer om att få bli författare. Som hoppas på goda råd. För när man sitter där och drömmer hoppas man ändå att den etablerade ska dela med sig av sina tipps. Då kan man inte sitta där och säga att det är bara... man kan ju tycka att den borde minas vilket jobb det var att skriva sin första bok.



Så idag tänkte jag ge ett par råd som jag fått från utbildningen "Mot professionellt författarskap" som har gett mig så mycket.


Topp 5 råd som jag fick för att kunna bli bättre författare:


1. Plotter eller pantser?

En pantser är en term som oftast används för författare som skriver sina berättelser utan planering, det vill säga "by the seat of their pants." Motsatsen är en plotter som planerar sin bok innan den börjar skriva. Jag är mitt i mellan. Jag planerar konturerna, sen sätter jag mig ner och skriver. Låter historien ha sin gång mellan de planerade punkterna. Men viktigaste är att man känner efter vilket sätt att skriva på som passar en bäst.


2. Lyssna på råd.

Jag brukar ge ge rådet att man alltid ska lyssna de erfarna författares goda råd. Ta dem till sig, smaka på dem och sen avgöra om det är ett råd som passar en eller inte. Bara för att en författare har viss erfarenhet betyder det inte att det måste passa dig. Men lyssna på alla råd och ta åt dig av de som du kan utnyttja i ditt skrivande.


3. Kopiera.

Många råd jag fått har handlat om att hitta sin röst, sitt sätt att skriva. Fast... det finns inget nytt under solen. Därför ska man läsa böcker från sin favoritförfattare och kopiera sättet de skriver på (inte deras historier). Blandar du sen in din personlighet i ditt skrivande så har du till slut hittat "din röst".


4. Vet mer än läsaren.

När det kommer till karaktärer är jag rätt så noga. Jag har en pärm där jag skriver ner allt från utseende, bakgrund, familj, vänner, utbildning, jobb, karriär, personlighetsdrag och så vidare. Men bara för att jag vet en av mina karaktärer jobbat som veterinär så behöver jag inte skriva det rakt ut. Jag kan bara gestalta att den tycker om djur.


5. Gestalta.

Det viktigaste i en bok är att man gestaltar. Men hur gör man det. Jo, man visar, inte berättar. Man låter läsaren uppleva berättelsen genom att beskriva den än genom utläggningar. För om min karaktär tycker om djur kan man låta den erbjuda sig att vara hundvakt eller kattvakt. Eller så har den massa egna djur som går före vännerna.


Bubblare: Läs på, se på film och beskriv det man ser, läs författarbloggar, läs på i ämnen som berör ens historia, använd din fantasi, utbilda sig, reka områden, använd dig av egna erfarenheter, skriv varje dag, låt ingen krossa din dröm, utnyttja omgivningen för idéer, lyssna in på konversationer, lär av andra, gå efter den dramaturgiska kurvan och framförallt läs, läs, läs.


Det var allt för idag. Ha nu en fortsatt skön dag. Tack för att ni tog er tid. Ta hand om er Kram.

Comments


Tack för att just du tittar förbi. Välkommen!

Här kan ni läsa mina om mig, mitt skrivande, om mina tankar och lite granna från min vardag och om min dröm om min strävan att bli utgiven författare. 

Än en gång välkommen. 

Missa inga inlägg!

Tack för visat intresse.

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Kontakta mig.

© 2023 by Turning Heads. Proudly created with Wix.com

bottom of page